27 Temmuz 2012 Cuma

Mehmet Aksoy(Mehmet Aksoy'la Beraber Hazırladığımız Tanıtım Yazısı)


Mehmet Aksoy
“Yalnızlığımı taşa astım, gölgesinde çalışıyorum. Yalnızlığım, benim ikiz kardeşim. Sol yanım, huysuz sevgilim, en bencilim, en yaratıcım, en beğenmezim... “

Ünlü heykeltıraş Mehmet Aksoy, şimdi Suriye sınırlarında kalan Yayladağ'ın Kesap kasabasında doğdu. İlk ve orta öğrenimini Yayladağ, Hatay, Tarsus ve Antakya'da yaptı. 1960 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde aldığı temel eğitimden sonra  Heykel bölümüne geçti ve 1961-1967 yılları arasında Prof.  Şadi Çalık atölyesinde öğrenim gördü. Askerliğini yaptıktan sonra 1969-70 yıllarında aynı bölümde asistanlık yaptı ve bir devlet bursu alarak 1970'te Londra'ya gitti. Aksoy daha sonra Berlin'e geçti ve Hochschule der Künste'den 1977'de master derecesiyle mezun oldu. 

Berlin'de Akademiker ve Sanatçılar Derneği’ni kurdu ve başkanlığını yaptı. Bu dernek “Nazım Hikmet Günleri” ve “Mehmet Berlin’de” olmak üzere birçok ses getiren etkinliğe imza attı. 1978'de Türkiye'ye dönerek 1980'e kadar İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (İDGSA)’nde öğretim üyeliği yaptı.

1989 yılında Dünya Barış Günü dolayısıyla yapılan yarışmada “Meçhul Asker Kaçağı” heykeli 1. oldu. Bu heykel Almanya’da tartışmalara neden oldu. Heykel şu anda Berlin Postdam’da bulunmaktadır. Ayrıca “İş Göçü”, “Buluttan Sevgililer”, “Cemal’in Rüyası” heykelleri Berlin meydanlarını süslemektedir.

Mehmet Aksoy'un sanat hayatı birçok talihsiz olayla doludur. İlk olarak 1975 yılında Antalya Film ve Sanat Festivali’nde “İşçi ve Çocuğu” heykeli saldırıya uğradı. Heykel tekrar yapıldı. 12 Eylül döneminde halkın göremeyeceği bir yere götürülen heykel, halkın isteği ile güzel bir yere konuldu. Şu anda Antalya Karaoğlan Parkı’nda durmaktadır. İkinci olarak Ankara Altınpark'taki 'Periler Ülkesinde' isimli  eseri, "Böyle sanatın içine tüküreyim, ahlaksızlığın adını sanat koymuşlar" diyerek Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek tarafından kaldırılmıştır. Bu eylemi sonrası Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve başkan Melih Gökçek mahkeme kararı ile 4 milyar lira maddi tazminat ödemeye mahkûm edilmiştir. Son olarak da Kars’ta Aksoy’un yaptığı İnsanlık Anıtı’nın ucubeye benzetilerek Başbakan’ın talimatıyla yıktırılması da Türk sanat ve siyaset tarihinde kara bir leke olarak yerini almıştır.

Aksoy sanat hayatı boyunca birçok ödül almış ve Heykel sanatına özgün tasarımlar kazandırmıştır.

Ödülleri
                       
2010     ÇAĞSAV Ankart Onur Ödülü
2008     Artist 2008 TÜYAP Onur Sanatçısı Ödülü
2004     ODTÜ Üstün Hizmet Ödülü
1990     Plastik Sanatlar Dalında Sedat Simavi Vakfı ödülü
1990     III. Asya - Avrupa Bienali Büyük Ödülü
1990     Ankara Sanat Kurumu Plastik Sanatlar Dalında "Yılın Sanatçısı" Ödülü
1985     Bundengartenschen heykel yarışması 2.lik ödülü
1982-1983 Luthar Platz Heykel yarışması 2.lik ödülü
1979     Devlet Resim ve Heykel sergisi 1. lik ödülü
1970     Devlet Resim ve Heykel sergisi 1. lik ödülü
1966     Devlet Resim ve Heykel Sergisi 2. lik ödülü

CELAL ŞENGÖR’ÜN CEHALETİ