19 Aralık 2013 Perşembe

Mansur Yavaş ve sonrası…


Mansur Yavaş ve sonrası…



MAHMUT ASLAN

CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için Mansur Yavaş’a odaklanmış durumda. Sonuç bu hafta netlik kazanacak. Mansur Yavaş’ın CHP’den adaylığı, kendisi, CHP, AKP adayı ve mevcut Belediye Başkanı Melih Gökçek açısından ne anlama geliyor?

Öncelikle Mansur Yavaş…

Kendi tavsiyesiyle Beypazarı’nda MHP’den aday gösterilen ve seçimi kazanan Cengiz Özalp’ın AKP’ye katılmasının ardından ilçede gövde gösterisi yaparak adaylığını erken ilan etti. Sonraki süreç Yavaş’ın partisi MHP ile inişli çıkışlı ilişkisiyle geçti. 12 Eylül  referandumu sırasında Partisinin genel merkez yöneticilerini ve lideri Devlet Bahçeli’yi "Hayır"cephesinde yer aldıkları için sert eleştirdi, eleştirirken “olumsuz örnek” olarak CHP’yi gösterdi. MHP’yi CHP’ye benzemekle suçladı. MHP’nin, doğal tabanı sağda, AKP’yi rahat ve tek bırakmakla eleştirdi. AKP’den gelen tekliflere olumlu yanıt vermedi.

CHP’den aday olması durumunda 2009 seçimlerinde aldığı oyun (MHP’den yüzde 27) altında oy alması pek olanaklı değil. Yani “sağ seçmen”den aldığı oyu bu sefer de “sol seçmen”den alarak siyaseten varlığını sürdürmeye devam edecek, gelecek planları yapabilecek.

Seçimi kazanırsa, kendisine, yeni bir “siyasi aktör” olma yolu da açılacak.  Yani CHP’den aday olması durumunda süreçten zararlı çıkmama olasılığı yüksek…

Gelelim başkentin en tatlı siyasi tartışma konusuna, CHP’ye…

“Adayları erken açıklayacaklarını” açıkladılar, açıklayamayınca kendi il başkanları bile uyarmak zorunda kaldı. İlhan Kesici’den Lütfullah Kayalar’a, Cengiz Topel Yıldırım’dan Muharrem İnce’ye kadar geniş yelpazede isimleri tartıştılar.

Mansur Yavaş’la Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, partideki sağ ve ülkücü kökenli milletvekilleri/genel başkan danışmanları aracılığıyla zaman zaman görüştüler, görüşüyorlar.

Mansur Yavaş’ı aday göstermesi durumunda CHP’yi, kazanmanın dışındaki seçenekler kurtarmıyor. “Sağdan oy alabilecek aday” arayışı, sağcı aday arayışına yönelmiş durumda. Mansur Yavaş’a gelen bazı tepkiler sevimsiz olmanın ötesinde, Kemal Kılıçdaroğlu’nun da bir vesile ile değindiği “CHP’nin potansiyel tabanından kaymaları” gündeme getirebilir. Özellikle yüzü sola dönük gençler ve Yavaş’ın akranı, 78 kuşağı solcu/sosyal demokratlar, MHP’li aday fikrini hiç beğenmiyor.

Sağdan oy alabilme uğruna çıkılan yolda, Mansur Yavaş, “götürdüğünden” daha fazlasını “getirebilir mi?” sorusuna CHP’nin vereceği yanıt, hem seçimin hem mevcut yöneticilerin kaderini değiştirebilir… Gerçek anlamda riski CHP üstleniyor.

Ve Melih Gökçek… En popüler rakibinin sağcı bir partiden aday olacağı fikrine tahammül edemediği açıktı. Bu uğurda DP’nin (Eski ANAP Genel Merkezi) Genel Merkezi’nin arsasının statüsünü, “satıp seçime para bulamasınlar” diye değiştirdiği gerçek. “CHP-AKP ikilemi”nden karlı çıkacağını düşündüğü için, Yavaş’ın CHP’den aday olacağı haberlerine keyiflenmiş görünüyor.

Son bir cümle de Yavaş’ın mevcut partilileri için: MHP’lilerin hiç tadı tuzu yok…

CELAL ŞENGÖR’ÜN CEHALETİ