14 Ocak 2016 Perşembe

Anamuhalefet partisine… TÜRKİYE’DE BİR ŞEYLER OLUYOR FARKINDA MISINIZ?

Anamuhalefet partisine… TÜRKİYE’DE BİR ŞEYLER OLUYOR FARKINDA MISINIZ?
2016 Yılının ilk Başbakanlık genelgesi cuma namazı ile ilgili oldu. Genelge şu şekilde resmi gazetede yayınlandı:
“Anayasa ve ilgili mevzuatta güvence altına alınan dini inanç hürriyetinin bir gereği olarak; Cuma Namazı saatinin mesai saatine denk gelmesi halinde, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlardan isteyenlere mesai kaybına neden olmaksızın izin verilir”
Yayınlanan bu genelge kimse beğenmese de yürürlükte olan Anayasanın ruhuna, hem de 4. 10. 14. ve 24 maddelerine aykırıdır. Yani yayınlanan bu genelge suçtur.
Genelgenin yayınlanmasından sonra Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Eğitim ve Kültür Vakfı’nın çağrısı ile cumartesi günü Ankara’da bulunan bazı Alevi kurumları, sendikalar, yöre dernekleri ve kişilerden oluşan bir grup toplanıp bu konuyu tartıştı.
Türkiye adım adım şeriat devletine giderken sessiz kalınamayacağına ve laikliğin sonuna kadar savunulmasına karar vererek bir dizi eylemlilik kararı alındı.
İlk iş olarak Başbakanlık genelgesini yayınlayan Başbakan Ahmet Davutoğlu hakkında ANAYASAL DÜZENİ DEĞİŞTİRMEK’ ten suç duyurusunda bulunundu.
LAİKLİK PLATFORMU KURULUYOR
Suç duyurusunda okunan metin ilginç tespitler ve bir de çağrı ile son buluyor.
“Laiklik, toplumsal birliğimizin harcı, inançlarımızın ve farklılıklarımızın güvencesi, çağdaş geleceğimizin dayanağıdır. Diğer İslam ülkelerinden en değerli farkımız ve kazanımımızdır. AKP Hükumetlerinin bunca ‘gayretine’ ve bunca kışkırtmalarına karşın halen bir mezhep kavgası çıkmamasını bu farkımıza borçluyuz.
Toplantımızda da tespit edildiği üzere muhalefet partileri farkında olmasa da, laikliği sahiplenen, en radikal soldan-en liberal bireylere kadar anti laik saldırıları endişeyle izleyen çok geniş bir kamuoyu mevcuttur. Ve bu endişeli farkındalık toplumun çoğunluğudur. İfade edilen kamuoyu gelişmeleri sessiz ve şaşkın bir biçimde izliyor ve sadece izleme noktasında bekliyorsa bu durum, endişeli kesimin tepkisizliğiyle değil, tepkiyi örgütlemesi gereken sivil örgütlerin sorumsuzluklarıyla açıklanabilir.
Bu nedenle bizler sorumluluğumuza sahip çıkıyor ve laik duyarlılığı derleyecek bir platform kuruyoruz. Söz edilen genelge ve laikliğe karşı eylemlerin odağı olmaktan sabıkalı olan AKP Hükümet’inin laiklik karşıtı tavrından rahatsız olan ve herhangi bir partiyle eş güdüm içinde olmayan tüm bağımsız kurumları, birlik ve sendikaları, düşünür ve akademisyenleri platforma davet ediyoruz.”
Bu davete Türkiye’nin her yerinden cevap geleceğini biliyorum.
Metinin içinde de yer alan şu nokta çok önemlidir. Muhalefet partileri farkında olmasa da, laikliği sahiplenen, en radikal soldan-en liberal bireylere kadar anti laik saldırıları endişeyle izleyen çok geniş bir kamuoyu mevcuttur.
Bu nedenle aşağıdaki satırları yazma zorunluluğunu kendimde buluyorum.
ANA MUHALEFET PARTİSİNE AÇIK ÇAĞRI
Sayın Genel Başkan ve Sayın Milletvekilleri,
Türkiye’de bir şeyler oluyor farkında mısınız?
Belki Meclis kulislerinden çıkmadığınızdan, yukarıda söylenenler size ulaşmıyor olabilir.
Ya da mecliste AKP yasalarının geçmesini izlemeyi büyük bir iş saydığınızdan başka şeylerle uğraşmaya vaktiniz olmuyor olabilir.
Hele siz Sayın Genel Başkan, aylardır salı günleri suya sabuna dokunmayan açıklamalar yapıyorsunuz ve uzun bir süredir kamuoyunda pek görünmüyorsunuz. Genel Merkez’de koltuğunuz koruyacak büyük planlar içindesiniz sanırım.
Hele son açıklamalarınız yüreğimi acıtmadı desem yalan olur.
“Neden özür diliyorsun, sen de yürek yok mu?” deyi verdiniz komedyen Beyaz’a. Sanki ülke gündeminde başka büyük sorunlar yokmuş gibi böyle bir açıklamanın yeri miydi? Siz o konuşmayı yapınca ülke güllük gülistanlık mı oldu?
Ülkenin bir bölgesinde aylardır sokaklarda insanlar ölüyor ve tv’lerden bu insanlar için hemen terörist yaftası yapıştırılıyor. 8-10 yaşındaki bebeler, 60-70 yaşındaki dedeler ve nineneler terörist olur mu? Bunları yüksek sesle konuşun mesela, kamuoyunda bu konuda ses getirecek eylemleri yapın. Hem devlet terörüne, hem PKK terörüne karşı kapı gibi duruş sergileyin mesela.
Parti Tüzüğü’nün 2. ve 3. maddelerine açıkça yer alan LAİK’liği savunun mesela ve kamuoyunda başlayan bu konudaki tepkinin ana örgütleyicisi olun.
Kamuoyunun sizlerden beklediği budur.

Mahmut Aslan/14.01.2015/ telgrafhane.org

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

CELAL ŞENGÖR’ÜN CEHALETİ