3 Ağustos 2016 Çarşamba

DİRENENLER HER ZAMAN KAZANIR!

Artvin’deki halkın direnişi son bir haftadır ülkemizin gündeminde kaldı. Cerattepe’de yapılacak maden aramasına karşı bütün şehir ayağa kalktı.
Peki, Artvin halkı bir maden aramasına neden bu kadar direnç gösterdi? Polis ve asker gazına, copuna karşı neden dimdik durdu?
Artvin’e 2008 yılında dönemin Artvin Belediye Başkanı Emin Özgün’ün daveti üzerine bir grup arkadaşımla gitmiştim. Akşam uçakla Trabzon’a inmiş oradan Artvin’e araçla geçiş yapmıştık. Hopa’dan sonra aracın döne döne yüksek bir yere çıktığını hissediyordum, karanlık olduğundan pek göremiyordum ama. Gece yarısına doğru Artvin’e varmış ve direk otele geçmiştik. Sabah şehir merkezinde kaldığımız otelin camını açtığımda gözlerime inanamamıştım. Bulutlar arasında dağlar ve yemyeşil bir doğa. Bozkırın ortasında yetişmiş biri olarak bu kadar yeşil bir yeri gördüğümde buranın cennet olduğunu düşünmüştüm. Daha sonra bugün bu madenin çıkarılacağı yere yakın Kafkasör Yaylasını, Kent Ormanı’nı, o zaman inşaat halinde olan Atabarı kayak merkezini gezmiştik. Bundan sonra birkaç kere daha Artvin’i gezme olanağı buldum ve her gezimde daha fazla hayran kalarak Ankara’ya dönüş yaptım.
Gezilerimden ve okuduklarımdan öğrendiğime göre Artvin’in bu bölgesi Türkiye'nin hatta dünyanın en zengin bitki örtüsüne sahip noktalarından ve kuşların göç güzergâhlarından biriydi.
50 BİN AĞAÇ KESİLMESİ ve HEYELAN TEHLİKESİ
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin raporuna göre (TMOBB) bu alanda madencilik faaliyeti yapılması halinde 50 bin ağaç kesilecek.
Yani böyle güzelim bir doğa yok edilecek ve bir dönem için birileri zengin edilecek.
Bu kadar ağacın kesilmesi durumunda heyelan tehlikesi de var. Bu bölge Artvin çorağına doğru sürekli kayıyor. Oradaki ormanlık bölge bu kaymayı önlüyor. Bilim adamları, bu ormanlara dokunulduğunda heyelanın tutulamayacağını söylüyorlar.
Her ne kadar milletin a. koyacağını söyleyen Mehmet Cengiz, şirketinin bakır madeni çıkaracağını söylese de o bölgeden altın çıkarılacağı uçan kuşun bildiği bir gerçektir. Siyanürle altın çıkarılması yer üstündeki doğal güzellikleri sadece yok etmeyecek yer altı su kaynaklarının bulunduğu alanı da zehirleyecektir.  Madencilik faaliyeti yürütülecek saha, içme suyunun sağlandığı kaynağa çok yakındır. Son 20 yılda kişi başına düşen yıllık su miktarının 4000 metreküpten 1500 metreküpe düşmesiyle ülkemiz ‘su kıtlığı yaşayan ülkeler’ arasına girmiştir. Sermayenin siyanürü, bir avuç kar için insanları, doğayı ve oradaki canlı yaşamını zehirleyecektir.  Sermayenin siyanür zehri, Artvin’in akciğerlerini zehirleyecektir.
Artvin’li çok sayıda dostum var, hepsi de tepeden tırnağa bilinçli, yurtsever insanlardır. Bilinç seviyesi bu kadar yüksek bir yerde onların şehrini ve doğasını yok etmeye çalışırsanız böylesine bir direnişi her zaman gösterirler. Mehmet Cengiz gibilere de pabuç bırakmazlar.
Her ağzını açtıklarında ileri demokrasiden bahsedenler şunu unutmamalı demokrasinin en önemli koşullarından biri o yörede yaşananların onayının alınmasıdır. Yerel halkın onayını almamış hiçbir ekonomik faaliyetin kabul edilmesi beklenemez. Madencilik sektörüne ilişkin alınacak kararlarda da ilgili yöre halkının katılımı ve onayı sağlanmalıdır.
Artvin halkının gösterdiği direniş tüm Türkiye’yi cesaretlendirdi. Tüm ülkeden bu direnişe destek geldi. Artvinli bir dedenin gaz fişeğini polislere gösterip "Neden?" diye sorduğu anın fotosu ve halkın tüm şehrin sokaklarını doldurup cep telefonlarının ışığı ile verdikleri görüntü direniş tarihimizdeki muazzam yerini şimdiden aldı.
Tüm direnişlerin sonunda olduğu gibi bu direniş kısmı olarak bir sonuç vermişti ve bizzat Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ‘Hukuksal süreç bitene kadar çalışmalar duracak’ sözü verilmişti…
Ama bölgeden gelen haberler bu sözün çiğnendiğini gösterir nitelikte:
Cerattepe’de madencilik faaliyetleri sürdürülüyor. Maden şirketi çalışmaları durdurmak bir yana, Davutoğlu ile Artvinlilerin görüştüğü süreçte yer tahsisi işlemini gerçekleştirdi. Şirket, jandarma ekiplerinin güvenlik sağladığı alanda çalışmalarını sürdürüyor.
Sözünü çiğneyenlere bir hatırlatma,
Dünya tarihe bizi bunu öğretti size de öğretecek, “Direnenler her zaman kazanır!”
26.02.2016-Ankara
 
Mahmut Aslan

telgrafhane.org

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

CELAL ŞENGÖR’ÜN CEHALETİ