11 Aralık 2015 Cuma

AKP’nin EMEK DÜNYASINA BAKIŞI

AKP’nin EMEK DÜNYASINA BAKIŞI
MAHMUT ASLAN
Türkiye’de taşeronlaşma AKP iktidarı ile hızla yaygınlaşmıştı. Türkiye’de 10 yılda taşeron çalışan sayısı 387 binden 1 milyon 700 bine çıktı. Bugün 275 kamu kurumu ile 33 bin 788 şirket taşeron işçi çalıştırıyor.
Taşeron olarak çalışan işçiler genel itibari ile iş güvencesinden yoksun, sendikasız, toplu sözleşmesiz ve iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına uygun olmayan şekilde çalıştırılıyor. Asıl işverende çalışan kadrolu çalışanlarla aynı işi yapmalarına rağmen çoğu yerde aldıkları maaşlar kadrolu çalışanların yarısı kadar bile değildir. Türkiye’de yaşanan iş kazalarının (cinayetlerinin) %90’ı taşeron çalıştıran işyerlerinde meydana gelmektedir.
Yani taşeronlaşma konusu yaklaşık taşeron çalışanlar ve aileleri ile 5 milyona geçkin insanımızı ilgilendirmektedir.
Bu kadar büyük bir kitlenin seçim vaatleri arasına girmemesini düşünemezdi. Öyle de oldu iktidarı da muhalefeti de bu konuda vaatlerde bulundu. Bütün vaatlerin taşeron işçilerin asıl iş yapmaları nedeniyle çalıştıkları kamu kurumlarında kadroya geçirilmesi yönündeydi.
25 Kasım 2015 tarihinde 64. Hükümetin programı açıklandı.
Bizde hükümetin seçim öncesi en önemli vaatlerinden biri olan Taşeron işçilerin kadroya alınıp alınacağı konusunda ne var diye baktık.
Açıklanan vaatler bakılınca AKP işçi düşmanlığı devam ettirdiği görülmektedir. Taşeronlaşma konusu ile ilgili tek bir satır bu programda yer almamaktadır.
Hükümet programı dışında ise konuyla ilgili hükümet yetkililerince iki açıklama yapılmıştır. Bu açıklamalardan ilki eski Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in tarafından yapılmıştır, açıklamaya göre:
Hangi sözleşmelilerin kadroya alınacağına ilişkin listenin yeni Bakanlar Kurulu tarafından 6 ay içinde ilan edileceğini, Kamudaki 750 bin civarında taşeron işçinin, taşeron kadrolarını ‘asıl işçi’ ve ‘yardımcı işçi’ ayrımına göre yapılacağını söylemişti.
Konuyla ilgili ikinci açıklama Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmazdan gelmiştir. Onun açıklamasını da aynen aktarıyorum: “Konuyla ilgili bakanlıklar, sendikalar ve tüm taraflarla birlikte çalışma yürütüyor. Bu işçilerimizden asli işlerde çalışanların bir listesini oluşturacak, bir sınıflandırma yapacaklar ve bu kardeşlerimiz kamuda istihdam edilmiş olacak. Olmayanlarla ilgili de iyileştirici adımlar devam edecek. En kısa sürede inşallah Maliye Bakanlığımız bu çalışmayı bitirdiğinde hepimiz bu net tabloyu görmüş olacağız” şeklinde konuşmuştu.
Yani iktidar sahipleri ve yakınlarının zenginleşme yolu olan taşeronlaşmayı “asıl iş”, “yardımcı iş” ayrımı yaparak sürdürmek istiyor.
Hükümetin işçi ve emekçi sınıfına yönelik saldırıları sadece taşeronlaşmayla sınırlı kalmayarak kıdem tazminatının ortadan kaldırılması ve memurun iş güvencesinin ortadan kaldırılması gibi önemli konularda da olacak.
KIDEM TAZMİNATI YİNE GÜNDEMDE
OECD’nin 2006 Türkiye İnceleme Raporu’nda “Türkiye’de kıdem tazminatı kaldırılarak işsizlik sigortası ön plana çıkarılmalıdır.” OECD’nin 2010 Türkiye İnceleme Raporu’nda: “İşgücü piyasası düzenlemelerinin, işverenin kıdem tazminatı yü künün, mümkünse kurulacak kıdem tazminatı fonu ile azaltılması… amacıyla reforme edilmesi…” hükümete tavsiye edilmişti. AKP ise bu tavsiyelere uyarak kıdem tazminatını fona dönüştürmeye çalışmış ama kamuoyundan ve işçi sendikalarından gelen yoğun baskılar sonucunda bu kararını ertelemek zorunda kalmıştı.
Kıdem tazminatı 64. Hükümet programına yine girmiş görünüyor. “Programda Kıdem tazminatı sisteminde yaşanan sorunların çözümü amacıyla sosyal taraflarla diyalog içinde gerekli düzenlemeleri yapacağız.” şeklinde ifade edilen şey kıdem tazminatının kaldırılarak işverenin üstündeki yükün kaldırılması ve işçilerin daha kolay işten atılmasının sağlanmasıdır.
657 SAYILI YASA DEĞİŞTİRİLEREK MEMURUN İŞ GÜVENCESİ ELİNDEN ALINACAK
Hükümete yakın Sabah Gazetesi'nin haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'paralel yapı' ile mücadele kapsamında "Bu paralel yapı ülkemizde devletin içerisinde sızmış bir virüs gibi. İstihbaratta da var, emniyet teşkilatı, silahlı kuvvetlerimiz bütün bu yerlerin hepsinde bunlar var ve ciddi iletişim sağlamaya çalışıyorlar. 657 değiştirilmediği sürece bu iş çözülmez" dediği ve bunun üzerine Devlet Personel Başkanlığı, Maliye Bakanlığı ve diğer kamu kurumu temsilcilerinden oluşturulan komisyonun üzerinde çalıştığı düzenlemelerle 657 Sayılı Devlet Memurları Yasası'nda da değişikliğe gidileceği yazıldı.
Bu haberden de anlaşılacağı üzere paralel yapı ile mücadele adı altında memurun iş güvencesi elinden alınacak ve işten çıkarılması kolaylaşacak.
AKP’nin 1 Kasım sonrası iktidarında çalışanları çok zor bir süreç bekliyor. Emekçilerin bu süreçte geçmiş kazanımlarını koruması ve yeni kazanımlar elde etmesinin yolu herkesin hakkını arayarak örgütlü mücadeleye dâhil olmasından geçiyor.

http://www.telgrafhane.org/10-yilda-taseron-iscisi-387-binden-1-milyon-700-bine-cikti-mahmut-aslan-yazdi/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

CELAL ŞENGÖR’ÜN CEHALETİ