5 Şubat 2016 Cuma

FELSEFENİN KISA TARİHİ


Ülkemizde felsefe derslerinin azaltılması ve gerçek anlamda felsefenin anlatılmaması, felsefeye olan ilginin azalmasına sebep olmuştur diye düşünüyorum.

Toplum olarak felsefeden uzaklaşmamıza neden olarak bir de dilimize yerleşmiş olan insanın biraz sorgulaması ve fazla konuşması sonrası verilen tepkiyi de unutmamak lazım: “Felsefe Yapma”…

Bu satırların yazarı da lise sıralarında bir yıl kadar felsefe dersi okumuş ama felsefe derslerinin düzgün anlatılamamasından dolayı uzun süre felsefeye ilgi duymamış birisidir. Böyle bir özeleştiriyi yapmak da bu yaşımda bende büyük üzüntü yaratmıştır. Bu üzüntüden yola çıkarak ikinci üniversite olarak Anadolu Üniversitesi’nde felsefe okumaya karar vermiştir. Bu kararımdan sonra felsefe ile ilgili ders kitapları dışında da birçok kitap almaya ve okumaya başlamıştır.

Kitaba geçmeden önce biraz felsefe teriminin kökenlerine, nereden geldiğine bakmak gerekiyor.

Felsefe sözcüğünün Yunanca aslı (philosophía)’ dır ve iki ayrı sözcükten oluşur. “Philo” sevgi, “Sophía” ise “bilgelik” anlamındadır. “Philosophia”, bilgelik sevgisi demektir.“Philosophos (filozof) da; “bilgeliği seven”, “bilgiyi arayan ve ona ulaşmak isteyen” dir. “Filozof” adını ilk defa Pisagor(MÖ.570-495) kullanmıştır.

Bilgiyi arayan herkesin farkında olmasa bile felsefeye bulaşmışlığı vardır. Ben nereden geliyorum? Bu dünya nasıl oluştu? Tanrı var mıdır? Bilgi mümkün müdür? Bildiğimizi nasıl biliriz? Doğru bilginin kökeni ve sınırları nelerdir? v.b. soruları sorup cevap arıyorsanız felsefe ile ilgileniyorsunuz demektir.

Tanıtımını yaptığımız bu kitap, İngiliz filozof Nigel Warburton tarafından kaleme alınmıştır. Kitap daha ilk satırlarından itibaren sizi etkisi altına alıyor ve insanların okumaktan sıkıldığı, zor bulduğu birçok konuyu çok akıcı bir üslupla anlatıyor.

Bu anlatım üslubu nedeniyle çok sayıda övgü alan kitabın arka kapağında yer alan Oxfort Times gazetesinden bir satırı sizlerle paylaşalım: “ Felsefe öğrenmek isteyenler için paha biçilmez bir klasik. Felsefenin sanıldığı kadar karışık ve zor olmadığını tam tersine güzel bir zihin alıştırması olduğunu kanıtlıyor.”

40 bölümden oluşan kitapta görünüş ve gerçek benliğin doğası, tanrının varlığı ve hem birey hem de toplumun bir üyesi olarak nasıl yaşamamız gerektiği gibi felsefenin ana temalarına odaklanıyor. 2000 yıllık batı felsefesi tarihi, Sokrates’ten hayvan hakları savunucularına kadar ana hatları ile sunuluyor. Felsefenin Kısa Tarihi’nde 53  filozofun görüşleri ile birlikte anlatımı yer alıyor. Zevkle okuyacağınız bu kitabı bir an önce edinin ve okumaya başlayın.

 Felsefe ile kalın, okuya kalın…

Felsefenin Kısa Tarihi/ Nigel Warburton
Alfa Yayıncılık / Felsefe Dizisi/359 sayfa

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

CELAL ŞENGÖR’ÜN CEHALETİ